Новаторський проєкт з менторства для майбутніх вчителів -

Новаторський проєкт з менторства для майбутніх вчителів - "MentorMe"

У світі, за даними звіту ЮНЕСКО, не вистачає 44 мільйони вчителів. Серед країн у списку також і Україна.


Середній вік педагогів збільшується (за інформацією на дашборді освітніх індикаторів, наразі середній вік вчителя в Україні – 46 років), молоде покоління не поспішає йти в цю професію і лише 20 % випускників педагогічних університетів працюють у школах. Погіршила ситуацію і повномасштабна війна, адже чимало вчителів змушені були евакуюватися.

Аби підвищити престижність роботи в школі, покращити практичні навички підготовки студентів педагогічних вишів та полегшити вхід у професію, команда українських освітян підготувала  програму менторства «MentorMe», як складник практичної підготовки майбутніх вчителів. Метою проєкту є створення інноваційної програми підготовки вчителів, яка відповідатиме викликам сучасної освітньої парадигми та сприятиме підвищенню якості педагогічної підготовки. Проєкт розробляється на засадах партнерства між університетами та загальноосвітніми закладами, створюючи ефективну систему взаємодії між студентами, вчителями-наставниками та учнями.

Зустрічі команди зі студентами Київського столичного університету імені Бориса Гринченко

Зустрічі команди зі студентами Київського столичного університету імені Бориса Гринченко

Основні Елементи Проєкту

  1. Дуальна освіта та розширення практичної складової: Проєкт передбачає збільшення тривалості практики від одного місяця до чотирьох в пілоті та одного навчального року в перспективі. Навчання та практична підготовка відбуваються паралельно, 2 дні на тиждень майбутні вчителі проводять в межах школи, 3 дні – в університеті. Це дає можливість майбутнім вчителям вже під час навчання адаптуватись до роботи в школі, розвивати практичні навички з методик викладання, комунікації з учнями, а також остаточно визначитись зі своїми кар’єрними планами.
  2. Система менторства: Кожен студент отримає особистого ментора – досвідченого вчителя, який буде підтримувати його протягом усього періоду практики. І це не тільки стандартне проведення уроків  
  3. Індивідуалізація навчання: Студенти матимуть можливість обирати напрямок підготовки та формувати власну освітню траєкторію. Це створить унікальний простір для розвитку індивідуальних сильних сторін студентів та студенток. 
  4. Інтеграція до шкільного середовища: Участь студентів у всіх командних заходах та активностях школи, а також повноцінна інтеграція до шкільного середовища дозволять їм відчути себе частиною команди вчителів.
  5. Розвиток cоціально-емоційних навичок: Програма включає в себе елементи розвитку соціально-емоційних навичок студентів, таких як навички рефлексії, комунікації та співпраці, що є ключовими для успішного вчителя в сучасному світі.
  6. Проєктна та волонтерська діяльність: В рамках програми студенти мають вийти за межі класу, спланувати та реалізувати мінімум один волонтерський проєкт з учнями школи. 

Передбачений і психологічний компонент, аби підтримати менторів та студентів. Учасники проходитимуть тренінги за участі психологів щодо емоційного інтелекту, навичок роботи з командою тощо. Серед тем, які студенти обговорюватимуть із менторами, – ненасильницька комунікація, робота з дітьми з ООП, сучасні методики навчання, використання інтерактивних технологій.

“Перший рік роботи в школі нелегкий для студентів. З власного досвіду можу сказати, на початку вчителювання нерідко зіштовхувався з тим, що не всі були готові приділяти мені час, чогось навчати, допомагати. У таких умовах було складно побачити якусь перспективу. Тому наш проєкт покликаний допомогти студентам здобути перший досвід вчителювання, але не травмуючий, а довід-перспективу”, – каже Владислав Штегельський, координатор проєкту.

Тож проєкт сприятиме зміцненню партнерства між університетами й школами, створенню систем взаємодії для обміну знаннями й досвідом. Полегшить студентам вхід у професію та відкриє реальні перспективи у вчителюванні, тим самим покращить рівень підготовки вчителів.

Частина команди (Владислав Штегельський, Людмила Таболіна, Артур Пройдаков та Владислава Бандурко) під час навчання в КШДУ

Частина команди (Владислав Штегельський, Людмила Таболіна, Артур Пройдаков та Владислава Бандурко) під час навчання в КШДУ

Немеш цікавим є і склад команди проєкту «MentorMe» - це група справжніх професіоналів та зірок педагогіки:

  1. Владислав Штегельський - методист, вчитель історії, півфіналіст GTPU-2021 
  2. Катерина Молодик - Заслужена вчителька України, переможиця конкурсу "Вчитель року-2021". 
  3. Артур Пройдаков - Виконавчий директор фонду "MriyDiy", учитель української мови та літератури. Переможець GTPU - 2021, фіналіст світової премії Global teacher prize - 2023 
  4. Людмила Таболіна - учителька української мови та літератури. Фіналістка GTPU - 2020, півфіналістка світової премії Global teacher prize - 2023 
  5. Лідія Поворознюк - методистка, учителька української мови та літератури. Фіналістка GTPU - 2021. 
  6. Людмила Макодзей - вчителька англійської мови, PhD в галузі педагогіки, дослідниця питань менторства в освіті.

Тож, якщо ви студент - не втрачайте цей шанс, а хутчіш заповнюй реєстраційну форму !

https://forms.gle/FBR5KLAQ5T4BnGPJ9  (відбір учасників відбуватиметься на основі мотиваційного листа) до 10-го лютого 2024.

Наразі в проєкті вже готові брати участь приватні школи Києва – Educator, Liko-School, M’Andryk, MriyDiy, Midgard, а також Київський столичний університет імені Бориса Грінченка та Педагогічний факультет УДУ ім. Михайла Драгоманова.

Команда проєкту вже працює аби розширювати ініціативу та долучати державні школи та навчальні заклади з інших областей. Також в рамках проєкту плануються додаткові активності й заходи для майбутніх вчителів та вчительок з усієї України.

Проєкт «MentorMe» реалізується ГО «Освіта 360» за підтримки Street Child