Що перешкоджає сучасним жінкам, особливо мамам маленьких діток, виходити на ринок праці та будувати кар’єру?

Що перешкоджає сучасним жінкам, особливо мамам маленьких діток, виходити на ринок праці та будувати кар’єру?

У сьогоднішньому світі, де жінки з маленькими дітьми стикаються з викликами поєднання материнства та професійного зростання, сфера догляду за дітьми стає ключовою для їхнього активного включення у ринок праці. Це не лише важливо для підтримки професійного розвитку жінок, але й має велике значення для зростання економіки країни в цілому.

Ще влітку 2022 року МОП дослідила, що багато батьків хотіли б збільшити сімейний дохід, і могли б це зробити, якби поруч були якісні та фінансово доступні дитячі садочки, особливо для діток до трьох років. А багато приватних закладів могли б розвиватися і не збанкрутувати, якби власники мали доступ до базового навчання із ведення бізнесу у сфері дошкільної освіти. І вже напочатку 2023 року, зусиллями МОП, УВКБ ООН, представників держави з питань освіти, соціальних партнерів, державного і приватного сектору освітніх послуг, а також очільників деяких громад, було розроблено основні моделі альтернативних послуг, які б сприяли швидкому розширенню мережі доступних садочків в умовах війни та в період відновлення.   

А створювати такі садочки могли б жінки, вирішуючи одразу декілька факторів, що обмежують їхній економічний і професійний розвиток. Так, за підтримки МОП були розроблені навчальні курси для жінок, що хочуть розвивати соціально-відповідальний бізнес у сфері якісного дошкілля, догляду за дітьми та раннього розвитку. Два підприємницькі курси із фокусом на якісні та доступні послуги стартували напочатку 2024 року. З-понад 500 заявок було відібрано 60 учасниць курсів «Дитячий садочок на дому для дітей раннього віку» і «Розширення послуг із догляду за дітьми й дошкільної освіти через пілотування мінісадочків».  

Учасниці першого раунду навчання з Київщини та Житомирщини за допомогою отриманих знань і менторської підтримки досвідчених освітян, підприємців і інвесторів розробили бізнес-плани і представили їх для оцінки відбірковим комісіям. 19 березня комісії оголосили дев’ять переможниць за вдома курсами, що отримають грошові гранти і подальшу менторську підтримку від МОП та будівельні матеріали для майбутніх садочків від УВКБ ООН. 

Команда ГО "Освіта 360" щиро рада долучитись до реалізації пілоту «Розширення послуг із догляду за дітьми й дошкільної освіти через пілотування мінісадочків». Цей проєкт МОП має на меті розширити доступ до якісних послуг з догляду за дітьми шляхом пілотування альтернативних, більш гнучких моделей, які дозволять більшій кількості жінок вийти на ринок праці в Україні.